top of page

Takk for det du gav!

Jeg ønsker fred over ditt minne Nils Arne Eggen.

Nils Arne Eggen og Eli Landsem
Nils Arne Eggen og Eli Landsem

Jeg stiftet mitt første bekjentskap med deg på Orkdal videregående skole på 80-tallet, nærmere bestemt Follo! Der hadde jeg deg som vikar en gang i en eller var det flere gymtimer? og som lærer i idéhistorie. Du kunne alle årstall på rams.


Senere fikk jeg dele din historie som journalist og sommervikar i Driva i 2015. Der fikk jeg stifte bekjentskap med budskapet ditt om godfot teorien. At det skal lønne seg å investere i hverandre. Her er saken jeg skrev den gangen. Sett i lys av hvordan jeg skrev da :)


Eggen på godfot med Rindal Inger Eide Nordseth Eggens budskap var klinkende klart. Skal en prestasjonsgruppe lykkes, må samarbeidet komme innenfra. Det må lønne seg å investere i hverandre.


I Rindalshuset skiftet tilhørerne mellom stille konsentrasjon og høylytt gapskratt når trenerlegenden Nils Arne Eggen snakket om sin godfotteori og hvordan en vinnerkultur skapes. Fotballtrenere og andre fra næringslivet hadde møtt opp for å få gode tips fra en humørfylt Nils Arne Eggen. Tema var "Talentutvikling i breddeklubbene".


– Først må jeg si at jeg setter stor pris på Rindalinger og på å komme hit til småtrolluka. Jeg har jo brukt mye tid i Rindal både på fotballbanen og i skibakken. Og jeg er veldig imponert over de jeg har trent i dag, innledet Eggen.

Nils Arne Eggen om samarbeid
Nils Arne Eggen om samarbeid

Finn drivkraften og dyrk tuene Eggens budskap var klart. Det er viktig at gode individualister løfter kollektivet, men individuelle ferdigheter har mindre verdi om ferdighetene ikke læres bort om gjøres om til et løft for hele laget. Han mente også det var viktig å dyrke alle de små tuene rundt omkring, og poengterte at de fleste store fotballspillere i Norge kom fra utkanten. – Du skal se at det også vil komme en stor fotballspiller fra Lomundalen en dag. Det er viktig å ha det ”Indre drivkraftmotivet” påpekte Eggen. Rune Bratseth er et eksempel på en slik spiller, han var ikke så god i starten men ble Europas beste midtstopper. Han hadde den indre drivkraften som må til.

Nils Arne Eggen er alltid engasjert!
Nils Arne Eggen er alltid engasjert!

Gjør medspillerne gode Eggen kjørte på: Godfotteorien går ut på at det du er flink til, skal du øve mer på. Teorien kobler den enkeltes interesse sammen med ønske om å gjøre andre gode. Det er ikke nok å mestre en ferdighet selv. Enhver skal respektere det andre kan, og legge til rette for at de skal lykkes.
 – I et team må alle være villige til å se opp til dem som er bedre, og ikke være misunnelige. Noen ungdommer kan være redd for å bli for flink i andres øyne. Den viktigste å inderlig andre forutsetning for å ha suksess er å unne andre suksess. Gjør medspillerne gode, da blir du best selv, Amen! Dyrk humøret, vær ærlig Eggen var inne på fysiske ferdigheter, og oppfordret til at alle måtte ta i et tak på fotballbanen. - En må trene mye for å tåle og trene, jeg har til gode å se en overtrent fotballspiller, humret Eggen i kjent stil. – Humør er viktig. Du har de som er født lett til sinn og de mer ordknappe. Rindalinger og Orkdalinger er i siste kategori, men så glimter de til med noen vittige utsagn.

Og ikke gi ros til det risverdige, vær ærlig. Forsterk et positivt resultat. Og ta opp ting i plenum. Kall en spade for en spade, da unngår du all baksnakkelse.

136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page