Search
  • Inger Eide Nordseth

Henter bildeinspirasjon fra India


Nylig åpnet fotograf Teppo Valkamo utstilling i Son. Denne saken skrev jeg i forkant av utstillingen som åpnet 15.oktober i Galleri Soon. Utstillingen varer til 6.november. Her kan du bli bedre kjent med den fargerike og utradisjonelle kunstneren. Og kanskje får du lyst til å besøke utstillingen?

- Det vekker et stort spekter av følelser å ha egen utstilling, det er en prøvelse, men jeg liker utfordringen med å presse meg selv, sier Teppo Valkama. Han og samboer Arne Samuelsen tar i mot oss i Dörnbergerhuset i Son. Der har de bodd sammen i den verneverdige boligen i over 20 år. Teppo viser meg det siste han har funnet på bruktmarked, en vakkert utformet lampefot. - Du skjønner jeg er helt besatt av gamle ting, det blir nesten for mye av det gode. Nå er det fotoutstilling som gjelder. Lørdag stiller han ut over 20 bilder i Galleri Soon. Arvet farens fotointeresse - Faren min skrev noen artikler for avisene og fotograferte. Det syntes jeg var spennende og fra jeg fem år gammel og fikk jeg mitt eget kamera. Et slikt kamera en ser ned i når en fotograferer, minnes Teppo Valkama. I tillegg satt han mye i leiligheten i Finland og tegnet. En aktivitet som tok liten plass og siden han er ordblind var ikke lesing det han brukte mest tid på. Senere studerte han matematikk og statistikk på universitetet. Etter hvert startet han på det pedagogiske fakultet i Finland og utdannet seg til lærer. Der valgte han spesialiseringsfag som kunst og fikk spennende møter med kunsten. Han viste fram bildene sine og fikk god feedback. Han ble faktisk selv også overrasket over bildene sine. Senere valgte han foto studier i Oslo. - Da lærte jeg om mørkeromsarbeid, analogt fotografi og å fremkalle negativer. Jeg lærte hvor mye arbeid det ligger bak et analogt bilde. Selve fotoprosessen eller det å skape et bilde fascinerer meg, sier han. For Teppo fotograferer ikke, men skaper bilder.

Arbeid med bilder handler også om en livsstil: - Det å skape bilder gir meg ro og konsentrasjon, som kan være nær det yoga og meditering gjør. - Jeg kan gå lange turer, uten å lete etter noe konkret, men plutselig kan noe få meg til å stoppe. Det kan være en stemning, eller et miljø. Noe som får meg til å stoppe og komme i dialog med meg, forteller Teppo. Han forteller at maleri ligger hjertet hans nærmest, derfor er bildene malerisk. - Den nye teknologien har gitt mulighet til å jobbe med bildene, slik at jeg kan skape maleriske effekter, men det gjelder å stoppe før det går for langt. Jeg lytter til bildet og avslutter i tide, forklarer han. India gir inspirasjon Teppo Valkamo er et reisende menneske og henter mye inspirasjon blant andre mennesker og miljø. Han har vært 15 ganger i India, gjerne rundt 3-4 måneder om gangen. - Mange som jobber med bilder og kunst har en innebygget uro. Jeg liker å forflytte meg til ulike land og verdensdeler. Det vekker meg, da ser jeg ting på en annen måte. Så er det viktig å kunne kjenne på litt ubehag i den forstand at det er litt skummelt å reise til andre deler av verden. Da yter jeg mer, forteller Teppo. Han reiser ikke til de vanlige turiststedene, men tar gjerne buss eller tog utenfor allfarvei. Han kan gjerne utforske et miljø en stund for så å komme tilbake med kameraet. - India er et fargerikt land, her har jeg fått øynene opp for farger, og da jeg var barn elsket jeg å tegne kuer og så på tv program fra India. Det er et spennende land som ikke kan forklares men må oppleves. - Hvilke forventinger har du til utstillingen? - Jeg vil ofte dempe forventningene. Bestemte forventninger kan være med på å snevre opplevelsen, derfor prøver jeg heller bare være åpen til å se hva som skjer. - Stans foran et bilde med åpent sinn uten å føle noe press til å forklare eller tolke. Bare se og lytt - hvis et av bildene gir en opplevelse, er det stort..., avslutter Teppo Valkamo.


65 views0 comments

© 2015 Inger Eide Nordseth. Proudly created of Inger Eide Nordseth

  • Facebook Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Twitter Clean Grey