Search
  • Inger Eide Nordseth

Mye visdom i “Verk”


- Utstillingen viser smerten av ni dager med humanitært arbeide som ”tannlegeassistent” i Guatemala, sa ambassadør Jacobo i sin åpningstale ved utstillingen til Hanne Lunder.

Både publikum og Guatemalas ambassadør roste utstillingen. - Dette er en annerledes og veldig verdifull utstilling, og et edelt arbeid. Det viser en stor kunstner med stor kjærlighet til Guatemala, så er det er veldig fint å se at mitt folk er tatt med på en slik måte i en utstilling, sa Jacobo.

Det var Hanne Kirsti Lunder fra Son som åpnet utstillingen ”Verk” ved Moss Kunstgalleri i oktober. Her viste hun fram en hel vegg med mennesketenner. Tenner som har vært gjennom en keramisk prosess, en forvandling fra tannverk til kunstverk. Veggen er dekket med 308 tenner i 923 nummererte plater. Utstillingen er åpen til 21.november. En politisk utstilling - Dette er i stor grad en politisk utstilling også. I Vesten er det slik at tennene har stor betydning, de er unike og hvis de må trekkes må de erstattes med porselen, de representerer personlighet og blir brukt som identifikasjon av døde mennesker. I denne kulturen er det ingen kultur for å passe på tennene. Menneskene bak tennene er ikke verdt noe. Myndighetene pøser på med sukkerholdig mat og drikke, dette medfører mye tannråte, diabetes og overvekt, forteller Hanne Kirsti Lunder. Nesa mi vokser - Jeg kontaktet tannlege Stein Amundsen i Vestby og han var straks med på ideen om dette prosjektet. Han er en dyktig tannlege og jeg fungerte som hans assistent og formidlet hva som skulle skje til pasientene, sier Lunder. De strømmet på og var svært glad for behandlingen, de ikke ville fått ellers. I Guatemala er det også mange dårlige tannleger. Hun har også noen morsomme historier å fortelle. Om en liten gutt som reagerte på bedøvelsen. - ”Nesa mi vokser når jeg bedøves”, sa han. Selve jobben med monteringen tok også mye tid.Hun tok avtrykk av hver tann på alle fire sider og de ble montert med ståltråd. - En tidligere elev av meg har laget 15.500 ståltråd, så nå har jeg lager for flere år framover, ler Hanne Kirsti. Utstillingen kan du enda få med deg. Den er åpen til og med 22.november.

I tillegg har hun tatt avstøpning og forstørret sine egne visdomstenner, og tro det eller ei; elgtenner.


26 views0 comments

© 2015 Inger Eide Nordseth. Proudly created of Inger Eide Nordseth

  • Facebook Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Twitter Clean Grey